Interessante workshops nader uitgewerkt
gepubliceerd: woensdag, 6 september 2017
foto: Wim Koopman

Het middagprogramma van het opGROEIsymposium bestaat uit twee rondes met workshops. De workshops met Birgit Kelle en Monica Mertens vinden één keer plaats, de overige workshops twee keer. Op de dag zelf schrijf je je in voor de workshop(s) die je wilt volgen.
In gesprek met Birgit Kelle
Birgit Kelle geeft in de lezing in de ochtend een inkijkje in hoe de genderideologie zich strategisch over Europa verspreidt. Zij stelt dat het tegengeluid al snel als homofoob of ‘hatespeech’ wordt bestempeld. Voor zowel docenten als ouders is het volgens de Duiste journaliste belangrijk om je rechten te kennen en te weten hoe je zou kunnen reageren. In de workshop is gelegenheid met haar hierover in gesprek te gaan.
Workshopleider: Birgit Kelle, Duitse journaliste / publiciste en moeder van 4 kinderen.
Weerbaarheid: voor kinderen én ouders
In deze workshop over weerbaarheid enkele tips, ‘strijdmiddelen’, handvatten en natuurlijk wat actie! Weer-baar-heid heeft te maken met kwetsbaarheid en verdediging. Daartoe heb je kennis, inzicht en wijsheid nodig. Maar ook strijdmiddelen om je gereed te maken voor het ‘gevecht’. Een gevecht met meerdere vormen en gezichten op lichamelijk, geestelijk, seksueel, spiritueel gebied. Weerbaarheid staat nooit stil en duurt je hele leven lang, maar... de wedstrijd is al gewonnen!
Workshopleider: Monica Mertens-Mom, 33 jaar getrouwd, moeder, oma en al vele jaren werkzaam binnen gezin, kerk en samenleving in verschillende rollen, o.a. als contextueel hulpverlener, preventiemedewerker loverboyproblematiek, spreker, trainer weerbaarheid( voor kinderen en volwassenen.
Tips voor de seksuele opvoeding van jonge kinderen (0-12 jaar)
In deze workshop ga je onder leiding van Judith en Flora nadenken over wat seksuele opvoeding voor jonge kinderen kan inhouden. Na een korte inleiding gaan we in groepjes aan de slag met een actuele casus. De workshop sluiten we af met een aantal aandachtspunten/tips voor de seksuele opvoeding van jonge kinderen.
Workshopleiders: Judith van Hoof (pedagoge en moeder van 4 kinderen / tieners) en Flora Oor (moeder van 5 kinderen / tieners)
Sociale media: do’s and dont’s (gericht op 11+)
In deze workshop staat het thema centraal dat bij elke ouderavond wel op een of andere manier aan bod komt: Social media, hoe pak je dat aan met je kinderen.
De kloof tussen de virtuele wereld van tieners en hun opvoeders wordt belicht en hoe deze kloof kan worden gedicht. De workshop geeft handvatten voor hoe je kinderen en tieners kunt beschermen tegen de nare kant van de cyberwereld en bespreekt nog veel meer concrete en praktische tips. “Als we onze kinderen goed willen opvoeden, is het van belang dat we ons verdiepen in hun belevingswereld op het internet”, aldus Veroniek Christ.
Workshopleiders: Martijn en Veroniek Christ, 16 jaar getrouwd en ouders van 5 kinderen in de leeftijd van 13 jaar tot 8 maanden. Martijn is mobiliteit adviseur binnen de politie en Veroniek is beleidsmedewerkster voor jeugd en jongeren in het bisdom Roermond.
Seksuele opvoeding op school
Waarom is er op de basisschool aandacht voor lessen seksuele opvoeding en waarom aan steeds jongere kinderen. Ouders worden soms onaangenaam verrast wanneer deze lessen, aangekondigd of onaangekondigd, een heel ander beeld schetsen van de beleving van seksualiteit dan zij in hun opvoeding mee willen geven. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden en concrete tips bespreken we de mogelijkheden hoe ouders hierop zouden kunnen reageren.
Workshopleiders: Yvonne Koopman (journaliste en moeder van 2 tieners) en Monique Dankers.