Het is bijna zover: opGROEIsymposium 2021
Zaterdag 9 oktober in Ede
gepubliceerd: zaterdag, 2 oktober 2021
Lunch tijdens het symposium in 2017
Nog een weekje en we mogen ouders en andere opvoeders verwelkomen bij het volgende opGROEIsymposium dat gelukkig fysiek kan gaan plaatsvinden. Thema deze keer is: Goddelijke diversiteit - Gender als ingeweven of ingegeven.
Hoe verhoudt het beeld van Gods schepping van de mens ‘als man en vrouw’ zich ten opzichte van het huidige begrip ‘genderidentiteit’? Wat zegt het over onze roeping als mens, hoe ga je hiermee om richting school en in je eigen gezin? Deze en meer vragen staan centraal tijdens het opGROEIsymposium op zaterdag 9 oktober in Ede.
Lezingen en workshops
Ouders en andere opvoeders kunnen zich door drie hoofdlezingen en twee workshoprondes laten informeren en inspireren door sprekers uit religieuze en seculiere hoek over het thema van dit jaar: Goddelijke diversiteit - Gender als ingeweven of ingegeven.
Genderidentiteit - of je je man of vrouw of iets daar tussenin voelt hoeft niet te corresponderen met je biologische geslacht - is geen nieuw onderwerp. Er gaat bijna geen dag voorbij of het duikt op een of andere manier in de media op en ook maakt het al jaren onderdeel uit van seksuele voorlichting op school. Wel neemt de druk om er op één bepaalde manier over te denken met rasse schreden toe.
Zo blijkt er in Nederland geen of amper animo te zijn om kritisch te discussiëren over een wetswijziging die het mogelijk maakt dat iemand zonder deskundigenverklaring het geslacht op het geboortewijs kan laten aanpassen en dat ook de leeftijdgrens van 16 jaar daarvoor vervalt. Uit verschillende hoeken neemt de roep toe om ideeën die de genderideologie niet ondersteunen te criminaliseren, oftewel strafbaar te maken.
Wie het huwelijk beschouwt als een verbond tussen een man en een vrouw, die hun kinderen willen opvoeden volgens hun (geloofs)overtuiging, dreigt steeds verder in de verdrukking te raken. Het opGROEIsymposium biedt via drie hoofdlezingen een inkijk in de achtergronden van deze visie van het huwelijk en de plaats die seksualiteit daarbinnen heeft, en ook hoe daar in de maatschappij tegenaan wordt gekeken. De twee workshoprondes bieden handvatten om thuis, op school en elders in gesprek te gaan over deze onderwerpen. Deelnemers hebben ook ruim de gelegenheid met de sprekers en elkaar in gesprek te gaan.
Sterken en bemoedigen
Een van de organisatoren, Elise Bangma-Mertens, over het symposium: “Het opGROEIsymposium is een mooie gelegenheid om ouders te sterken en te bemoedigen in de (seksuele) opvoeding van hun kinderen. Het symposium is een goede plek om bewust te worden van de taak die we als ouders hebben en om ervaringen uit te wisselen met anderen die deze taak ook zo belangrijk vinden.”
De organisatie is druk bezig met de laatste voorbereidingen en heeft er alvast veel zin in. Kom ook en laat je inspireren en informeren.
Praktische informatie
datum: |
Zaterdag 9 oktober 2021 |
locatie: |
De Schuilplaat, Otterloseweg 18, Ede |
sprekers: |
Luc Simons (priester) Adina Portaru (advocate) Jelle Wiering (antropoloog), Paul Graas (social media deskundige) Loles Bobo Ruiz (schooldirecteur) Yvonne Koopman (journalist) |
info: |
www.opgroeisymposium.nl |
aanmelden: |
graag vóór 6 oktober (ivm de catering) |
kosten: |
De kosten voor deelname zijn € 25,- per persoon. Dat is inclusief uitgebreide lunch (coronaproof), koffie/thee en een borrel achteraf. Kinderen 0-5 jaar zijn gratis en scholieren/studenten tot 18 jaar betalen € 12,50. |